Radmira Smiljanić

Radmira Smiljanić

Rođena je u Banja Luci i odrasla je u muzičkoj porodici.
Muzičku akademiju upisuje u Ljubljani 1959, u klasi profesora Julija Beteta. Posle njegove smrti 1963, prelazi na sarajevsku Muzičku akademiju u klasu profesora Brune Špiler, kod koje i diplomira 1965. Poslediplomske studije završila je 1967. godine.
Tokom svoje bogate i plodne karijere tumačila je brojne uloge na operskoj sceni Leonora (Trubadur), Aida(Aida), u operama Verdija, Toska (Toska), Mimi(Boemi), Liu(Turandot), Ćo-Ćo-San(Madam Baterflaj) u operama Pučinija; Dona Ana (Don Đovani), Grofica (Figarova ženidba) u operama Mocarta; Tatjana (Evgenije Onjegin), Liza (Pikova dama) u operama Čajkovskog; Mařenka (Prodana nevesta) Smetane; Jenufa (Jenufa) Janačeka; Bes(Porgi i Bes) Geršvina; Magda Sorel (Konzul) Menotija; Anđa (Otadžbina) Konjovića; Đula (Ero s onoga sveta) Gotovca itd. U ovaj impozantan spisak svakako treba uvrstiti i dela Riharda Vagnera koja je ova umetnica uspešno tumačila, što je retkost među našim pevačima – uloga Senge u operi Holanđanin lutalica i uloga Siglinde u operi Valkire.
Posebno mesto među ulogama zauzima Jenufa. Za tumačenje ove uloge dobila je prvu nagradu i medalju za najbolju interpretaciju Janačekovih likova u svetu, u Pragu, 1978, kada je obeleženo pedeset godina od smrti Leoša Janačeka.
Radmila Smiljanić je često i uspešno gostovala na scenama svetskih operskih kuća i nastupala je u Modeni, Ferari, Barseloni, Lincu, Trstu, Solunu, Bratislavi, Odesi, Rimu, Beču, Minhenu, Frankfurtu, Londonu, Salcburgu, Pragu… Partneri na sceni su joj bili Mario del Monako, Đuzepe di Stefano, Plasido Domingo, Hoze Kareras, Petar Dvorski, Đorđo Zankarano… Nastupala je pod dirigentskim palicama Oskara Danona, Lovre fon Matačića, Milana Horvata, Živojina Zdravkovića, Nikše Bareze, Sama Hubada, Leopolda Hagera, Rajnera Švarca, Roberta Satanovskog, Dejva Alena i Zubina Mehte.
Uz uspešnu solističku karijeru Radmila Smiljanić se sa jednakim uspehom bavi i pedagogijom. Od 1990 je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a šef Katedre za solo pevanje na istom univerzitetu je od 2001/02.
Takođe ima svoju klasu na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci od 2000. godine.
Iz klase ove izuzetne umetnice i pedagoga izašli su sjajni operski umetnici kao što su Nikola Mijailović, Dunja Simić, Milijana Nikolić, Snežana Savičić.
Radmila Smiljanić živi i radi u Beogradu.