Radmila Smiljanić

Radmila Smiljanić, počasni profesor na ovogodišnjem takmičenju je 2008. godine zajedno sa prof. Mirelom Šćasni  osnovala takmičenje ,,Bruna Špiler“.

Rođena 25. Jula 1940. U Banjoj Luci, operska primadona, sopran, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i član Senata Republike Srpske. Nosi zvanje profesora emeritusa. Bila je redovni je profesor na Katedri za solo pjevanje Fakulteta muzičke umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Iz Sarajevske opere na poziv čuvenog dirigenta Oskara Danona, sa ekipom beogradskih solista tumačila je ulogu Fatamorgane u operi „Zaljubljen u tri narandže“ i ulogu Lize u „Pikovoj dami“, na gostovanju u Barseloni koja joj je otvorila vrata Narodnog pozorišta.

Debituje 13. marta 1968. godine ulogom Leonore u „Trubaduru“, Đuzepa Verdija, a potom dobija stalni angažman.

Verdi, Čajkovski, Brams, Korsakov, Glinka, Mocart, Smetana, Pučini, Maskanji, Rosini… samo se nižu u izvođačkom repertoaru primadone svetskog renomea.

Njene glasovne sposobnosti i pre svega glumačke kreacije otvaraju joj vrata svih vodećih operskih kuća u svetu od Modene, Barselone, Linca, Trsta, Odese, Taljina, Rima, Beča, Praga, Soluna, Brna, Majnca…pa do Sijetla gde je nastupila u „Pikovoj dami“ sa Reginom Resnik i „Balu pod maskama“ sa Đorđom Zankanarom. Partneri su joj bili Domingo, del Monako, Kareras, di Stefano, Medl, Cvejić i mnogi drugi.

Drugovala je sa Lučanom Pavarotijem, ali se sitcajem okolnosti nisu našli zajedno na sceni. Međutim njen sin Nikola Mijailović je posle pobede na Pavarotijevom takmičenju u Filadelfiji, imao tu čast i pevao je sa njim u „Boemima“.

Radmila Smiljanić dobitnica je brojnih, prestižnih priznanja od kojih se posebno izdvajaju Nagrada za najbolju interpretaciju Marženke u „Prodanoj nevesti“, Nagrada i medalja za najbolju interpretaciju dela češkog kompozitora Leoša Janačeka, na Praškom proleću, Zlatna ploča „Jugodiska“ u Sava centru u Beogradu, povodom proslave 35 godina umetničkog rada, Zlatni pečat Narodnog pozorišta u Beogradu…

sr_RS
Scroll to Top