Sestra Anđelika je dio Pučinijevog triptiha u kome su i „Plašt“ i „Đani Skiki“. Po riječima Mirele Šćasni, prof. solo pjevanja i  predsjednice NVO “Bruna”, odabrana je baš “Sestra Anđelika” jer je jedna od malobrojnih opera u kojoj učestvuju samo ženski likovi. To je bilo uslovljeno činjenicom da u Boki ima više nekadašnjih i sadašnjih učenica kotorske muzičke škole „Vida Matjan”, studentkinja ili profesorica solo pjevanja nego vokalnih solista.

Sve solistkinje u operi „Sestra Anđelika” učenice su Mirele Šćasni. Treba naglasiti da je ovo prvi put u novijoj muzičkoj istoriji Boke da se sopstvenim snagama izvede jedno kompleksno opersko djelo. Ovo je prva opera na repertoaru HAPS-a za 17 godina.

Uloge: Suor Angelica: Maja Lukšić La zia principessa: Amanda Stojović La badessa/La maestra delle novizie: Marina Dedić La suora zelatrice: Dunja Samardžić Suor Genovieffa / Le cercatrici: Bojana Kukić Suor Osmina / Suor Dolcina: Maja Dabović La suora infermiera: Nikolina Pušara Le novizie / Le converse: Vanja Vrećo

Coro interno: Hor učenika i profesora muzičke škole Herceg Novi

28. april 2012.
Herceg Novi, Dvorana Park, 20,30h.

“Sestra Anđelika” pozdravljena erupcijom aplauza

Pučinijeva opera u prepunoj koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole “Vida Matjan” podigla je buru emocija do kristala na stropu ovog renoviranog zdanja, povodom 65 godina kotorske Muzičke škole.

Premijera opere “Sestra Anđelika” Đakoma Pučinija više je nego uspješan projekat koji je salvama aplauza nagradila tradicionalno muzikalna kotorska publika.

Opera jednočinka predstavlja jedan dio triptiha u kome su “Plašt” i “Đani Skiki” takođe opere jednočinke.

Po prvi put se škola našla u ulozi producenta u saradnji sa Festivalom solo pjevača “Bruna Špiler”, a učesnici su bivši i sadašnji učenici i profesori Muzičke škole.

Glavne uloge su povjerene Milici Zdravković, Maji Lukšić i Amandi Stojović.

Rad na operi je trajao šest mjeseci, kazala je za Skala radio profesorica Mirela Ščasni, realizatorka ovog projekta.

“Bilo je sve važno od podjele uloga do odabira prostora”, a po njenim riječima ne postojhi bolji prostor od crkve Sv Duha.

Amanda Stojović kojoj je povjerena jedna od nosećih uloga ne skrivajući zadovoljstvo dobro obavljenim poslom, kazala je da joj je emocija veća i zato što se nakon više od deset godina vratila svojoj muzičkoj školi iz koje je potekla i koja je obilježila njene početke.

Petar Pejaković skromno je kazao da je samo pomogao u scenskoj postavki i nekim tehničkim detaljima, ali da je oduševljen entuzijazmom mladih učesnika u ovom umjetničkom projektu i da je uživao i na probama i prilikom premijere.

Reprize opere su predviđene 28. marta u Centru za kulturu Tivat i 29. marta na otvaranju Festivala “Bruna Špiler” u Herceg Novom.

Preuzeto: 27/03/2012 sa

https://www.vijesti.me/zabava/324337/poduhvat-kotorske-skole-sestra-andelika-za-jubilej