Vitka Vujnović novinar i PR festivala

Vitka Vujnović
novinar i PR festivala

ZA SPOMENAR 7. MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA „BRUNA ŠPILER“

Međunarodno takmičenje solo pjevača Bruna Špiler okupilo je 2014. godine oko 120 učesnika koji su nastupali u pet kategorija, a starosna granica bila je od 15 do 32 godine. Po tradiciji, takmičenje je završeno odličnim koncertom „Belcanto za sjećanje“ na kome su osim nagarđenih učesnika zapjevali i članovi žirija izvodeći zajedno planetarno popularnu „Santa Luciju“.
7. Međunarodni festival solo pjevača “Bruna Špiler” otvorio je u Muzičkoj školi u Starom gradu predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić. Prema njegovim riječima ovoliki broj učesnika iz regiona i Evrope, potvrđuju kvalitet i opravdava organizaciju festivala.
Dobrodošlicu su takmičarima poželjele predsjednica NVO“Bruna” i profesorka solo pjevanja Mirela Šćasni kao i direktorka Muzičke škole koja je domaćin ovoj manifestaciji Nada Karadžić. Primadona Radmila Smiljanić, koja je umjetnički direktor festivala podsjetila je na Brunu Špiler čiji učenici su ostvarili uspješne karijere na evropskim i svjetskim scenama, pokrenuli cijelu manifestaciju i na nju sada dovode svoje učenike. Darinka Matić Marović, Novljanka koja je dirigovala naviše od 10 hiljada koncerata u svijetu pa i u čuvenom Karnegi holu, poželjela je takmičarima da im uspjeh u Herceg Novom omogući karijeru kakvu i sama ostvaruje.
Posebno lijep trenutak otvaranja festivala bio je nastup tri člana žirija, prvaka beogradske, berlinske i litvanske opere.
U Žiriju su na 7. Festivalu radili Snežana Savičić Sekulić, prvakinja beogradske opere, Edita Garčević Koželj, koncertna i operska pjevačica iz Ljubljane, Peter Maus, prvak berlinske i Deividas Staponkus prvak litvanske opere. Laureat je po njihovoj ocjeni bio Matjaž Strmole iz Ljubljane. Prva nagrada u četvrtoj kategoriji pripala je Božu Župiću iz Zagreba. Najbolji je bio kamerni ansambl “BeBa Mi Ši Va” iz Ljubljane. Stipendije za festival “Oper Oder Špre” uručio je prvak berlinske opere Peter Maus a dobitnici su Matjaž Strmole i Aleksandra Jovanović iz Beograda. Francuska asocijacija “Parade” za najuspješnije izvođenje francuske muzike nagradila je Evu Hrastar iz Ljubljane. Nagrade novskih galerija „Prijić“ i „Sju Rajder“ za najljepši ženski odnosno muški glas pripale su Nataši Jovović iz Podgorice i Marku Milisavljeviću iz Niša. Radmila Smiljanić, primadona, jedan od inicijatora ovog festivala, umjetnički direktor manifestacije,koja je dodeljivala novčanu nagradu najperspektivnijem pjevaču, lani je zasluženo nagradila korepetitora Arsen Čarkića.
Pokrovitelj festivala je bila Opština Herceg Novi.

OSVRT NA SEDMI MEĐUNARODNI FESTIVAL SOLO PJEVAČA “BRUNA ŠPILER”

• Peter Maus kaže da je tokom festivala čuo zapanjujuće dobre mlade pjevače.

• Njegova koleginica Snežana Savčić Sekulić predlaže da festival traje duže.

• Deividas Staponkus sa radošću je prihvatio da ponovo dođe na festival jer mu se, kako je rekao, dopadaju organizacija manifestacije, ljudi i grad.

• Edita Garčević Koželj ističe da je dobar glas o festivalu stigao do Slovenije iz koje je u Herceg Novi stiglo 40 takmičara.

• Darinka Matić Marović razmišlja o mogućnosti da se obezbjedi značajnije učešće kamernih ansambala na festivalu.

• Predsjednica NVO „Bruna“ Mirela Šćasni prezadovoljna je tokom ovogodišnjeg takmičenja, ali kaže da nema pauze, jer je za 30. april najavljena premijera Pučinijeve opere „Đani Skikić“ u produkciji ove NVO koja je ranije postavila i „Sestru Anđeliku“…

• Direktorka Muzičke škole Nada Karadžić, smatra festival prilikom za dobru promociju škole u kojoj na završetku ove manifestacije već planiraju republičko takmičenje mladih muzičara Crne Gore sa oko 1200 gostiju.

• Na sajtovima skoro svih škola iz kojih su na hercegnovski festival stigli učesnici, između ostalih na sajtovima Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, Fakulteta umetnosti u Nišu,Glazbenog učilišta Elly Bašić Zagreb, Glazbene škole „Pavla Markovca“ Zagreb, Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje, našli smo zapise o takmičenju i bilješku o uspjesima koji su ostvarili mladi učesnici.

U SUSRET MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU „ BRUNA ŠPILER“

Šta je novo na festivalu?
Takmičenje u VI kategoriji, u kojoj nastupaju takmičarke i takmičari preko 32 godine koji su dužni da izvedu tri operske arije po vlastitom izboru.
***
Vraćamo se u Institut igalo – poslije dvogodišnje pauze i organizovanja takmičenja u Muzičkoj školi u hercegnovskom Starom gradu, organizatori i učesnici ponovo će biti smješteni u institutu Igalo. U obje ustanove bili su dobri domaćini.
***
Za otvaranje festivala uvijek se priprema poseban program. Nastupali su tokom njega učesnici takmičenja, članovi žirija, učenici Brune Špiler, promovisana je njena knjiga „Umjetnost solo pjevanja“, izvođene arije iz opere koju je producirala NVO“Bruna“ ove godine na otvaranju očekujemo horove iz Herceg Novog i Kotora.
***

PRIJATELJI FESTIVALA

0
Years
0+
Team Members
0
Countries
0k
Satisfied Customers