Marijana Šovran

Marijana Šovran, sopran, diplomirala je na ,,Akademiji lepih umetnosti”, masterirala na ,,Fakultetu muzičke umetnosti” u Beogradu u klasi prof.emer.Radmile Smiljanić i specijalizirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nikole Kitanovskog 2019.  Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi ,,Vida Matjan” u Kotoru, u klasi prof. Mirele Šćasni.

U Narodnom pozorištu u Beogradu završila je operski studio ,,Borislav Popović, nakon čega je u par sezona odigrala nekoliko uloga na Velikoj sceni.

Završila je najbolju, ljetnju, američku školu Metropolitan opere ,,ICAV u Montrealu 2017.

U svom repertoaru ima sledeće uloge: Musetta (La Bohemé, G. Puccini); Papagena i Prvi dečak (Die Zauberflöte, W.A. Mozart); Genovieffa, Una cercatrice, Una conversa (Suor Angelica, G. Puccini); Grilleta (Lo Speziale, J. Haydn); Vitellia (La Clemenza di Tito, W. A. Mozart), Amore (Incoronazione di Poppea, C.Monteverdi); Zerlina (Don Giovanni, W. A. Mozart); Un amante (Il Tabarro, G. Puccini); Un pastore (Tosca, G. Puccini); Gilda (Rigoletto, G. Verdi); Oscar (Un ballo in maschera, G.Verdi).

Pored operskih nastupa, nastupala je i koncertno na festivalu Operosa 2017. i 2018. godine i na festivalu ,,Kotor Art” 2012. i 2019. Od mnogobrojnih koncerata izdvaja znčajnije: Omaž ,,Profesorici Darinki Matić Marović s ljubavlju” u Herceg Novom, 2020. godine, solistički koncert sa klavirom i gudačkim kvintetom za dan Opštine grada Kotora 2018. godine, solistički koncert sa nekadašnjim oficijalnim korepetitorom Metropolitan opere Đorđem Nešićem u Kotoru 2017. godine, koncert ,,Četiri soprana” sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u CNP. Pod dirigentskom palicom maestra Miroslava Homena, 2016. godine, koncert ,,Prolećni glasovi”, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom palicom maestre Ane Zorane Brajović, 2013. godie i mnogobrojni Novogodišnji koncerti u Budvi pod dirigentskom palicom Radovana Papovića.

U Italiji je 2021. godine nastupila u gradovima: Matera, Acerenza, Gravina i Bitonto sa djelima ,,Stabat Mater” kompozitora: T. Traetta i F. Fenaroli.

Premijerno je izvela kompozicije kompozitora Predraga Radisavljevića i Nine Perović. Nastupala je u mjuziklima ,,Beli ždralovi” i ,,Njegoš nebom osijan” rediteljke Ivane Žigon, gdje je imala glavne uloge. Usavršavala se i sarađivala sa umjetnicima: Olga Makarina, Joan Dornemann, Mignon Dunn, Lucy Arner, Rosmarie Landry, Rainer Armbrust, Hemdi Kfir, Jennifer Larmore, Darina Takova, Daniela de Marco, Marijana Mijanović,Radmila Bakočević, Predrag Gosta, Katherine Haataja, Lilia Ilieva, Ana Zorana Brajović, Miroslav Homen, Darinka Matić Marović…

Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Neke od najznačajnijih nagrada su: Nagrada na Internacionalnom takmičenju ,,Concorso Internazionale Musica Sacra” u Rimu, gdje je bila najmlađi učesnik i osvojila treću nagradu. 2010 godine; Prva nagrada na takmičenju ,,Lazar Jovanović” u Beogradu, 2021 godine; Prve nagrade na takmičenjima ,,Bruna Špiler” ( čiji je sada rukovodilac zajedno sa prof. Milicom Milanović), 2008., 2009. i 2010…

Nastupala je u Kanadi, Austriji, Rusiji, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj, Švajcarskoj i Australiji.

S ponosom nosi titulu Dame Kamelija 2019. godine.

sr_RS
Scroll to Top