Klaudia Viska

Rođena u Njujorku, sopran Klaudija Viska diplomirala je na priznatom Curtis Institute of Music u Filadelfiji gdje je studirala sa Anom Moffova učiteljica, Eufemija Đanini i Vagnerijanski sopran, Margret Harshav. Fulbrajtova stipendija ju je odvela na Hochschule fur Musik u Beču gdje je završila školovanje pod rukovodstvom Ks. Hilde Rosel-Majdan i Anton Dermota. Klaudija Viska je sarađivala sa renomiranim dirigentima, rediteljima i umetnici, uključujući Eugene Ormandi, Gustav Kuhn, Ištvan Kertesz, Miguel Gomez-Matinez, Šandor Veg, Rafael Fribek de Burgos, Pina Bauš, Christine Mielitz, Marcel Pravi, Bruno Canino, Rudolf Serkin, članovi iz kvarteta Gvarneri, Edit Matis, Agnes Balca i Plasido Domingo. Vrhunac u karijeri

Klaudije Viske bio je da pjeva ulogu Marije na Vest Sajdu Priča koju je dirigovao kompozitor Leonard Bernštajn. Tokom svoje duge scenske karijere, Klaudija Viska je gostovala u više od 25 operskih kuće u Evropi, među njima i one u Amsterdamu, Berlinu, Kelnu, Ženeva, Beč i Cirih. Nastupila je u preko 2.000 nastup, više od 75 uloga u operama, operetama i mjuziklima, kao i na koncertima Od 1998. do 2003. Klaudija Viska je bila profesor glasa u ,,Hochschule fur Musik Cologne’’. Godine 2003. postala je profesor na Univerzitetu ,,University of Music and Performing Arts’’ u Beču. Klaudija Viska je održala međunarodne majstorske kurseve iz vokalne tehnike u: Australiji, Austriji, Bugarskoj, Kini, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Engleskoj, Njemačkoj, Grčkoj,, Mađarskoj, Italiji , Japanu, Norveškoj, Poljskoj, Srbiji, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Njeni učenici su pobjednici međunarodnih takmičenja i angažovani su u velikim operskim kućama i koncertnim dvoranama kao solisti širom svijeta, uključujući: Amsterdam, Barselonu, Berlin, Bordo, Bolonja, Buenos Ajres, Ženevu, Glindeborn, Hamburg, Lisabon, London (Samostan bašta), Madrid, Milano (La Skala), Moskvu, Minhen, Njujork (Mitropolit), Pariz, Peking, Sankt Petersberg, Prag (Narodno pozorište), Rim, Seul, Tokio, Beč, Varšava i Zagreb.

sr_RS
Scroll to Top