Katherine Haataja

Od kako je završila studije na Conservatoire Superieure u Parizu, meco sopran iz Finske, Katherine Haataja, umetnička direktorka i osnivačica Operosa festivala imala je uzbudljivu, internacionalnu opersku karijeru. Njen rad zasnivao se većinski na delima Hendla i Mocarta, ali i Wagnera i Štrausa izvođenjima u Francuskoj, Finskoj, Švedskoj, Irskoj, italiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu na raznim festivalima, Queen Elisabeth Hall-u i Royal Albert Hall-u u Londonu. 

Tokom boravka u Bugarskoj bila je pozvana da nastupi u Narodnom Pozorištu Sofije, pozorištu „Ivan Vazov“ i u Nacionalnoj palati kulture. Katherine je upoznala širi auditorijum sa radom Operosa Festivala i sopstvenim umetničkim delom kroz cd, snimljen u saradnjia sa sofijskom filharmonijom, gde se može čuti izbor operskih arija iz njenog repertoara.

Katherine je priznati izvođač i solo pjesama te je kroz te nastupe imala prilike da nastupi u mnogim salama širom Evrope.

Katherine je osnovala operski festival Operosa 2006. Godine sa svrhom promocije mladih i talentovanih pevača. Operosa trenutno djeluje na teritorijama Bugarske, Srbije i Crne Gore, i događaji u organizaciji Operose su izuzetno praćeni i prihvaćeni u regionu, ne samo od strane lokalnog stanovništva, već i internacionalne publike i medija. 

Dosadašnje Operosa produkcije nude širok izbor opera, uključujći i retko izvođena dela “La Voix Humaine” Pulanka i “Pimpinone“ Telemana. 2014.  Operosa Opera Festival je prikazala prvu internacionalnu produkciju postavljenu u Crnij Gori sa delom “Romeo i Julija“ Šarla Gunoa u prelepoj marini Porto Montenegro u Tivtu.

sr_RS
Scroll to Top