Festival sa imenom Novljanke Brune Špiler rođen je zahvaljujući živom sjećanju na njen dragocjen rad vokalnog pedagoga na koji su mnogi njeni učenici, koji su ostvarili zavidne karijere, istrajno i uvijek podsjećali.
Festival traje zahvaljujući saradnji sa lokalnom upravom koja je podržala ovu manifestaciju. Napreduje zahvaljujući entuzijazmu, kreativnosti, istrajnosti organizacionog tima koji okuplja NVO „Bruna“. Sve je snažniji zahvaljujući talentovanim solo pjevačim iz regiona i Evrope koji ga čine sadržajnijim i bogatijim. Sve je ozbiljniji zahvaljujući novim kontaktima, saradnji sa kolegama sa svih meridijana, njihovom doprinosu promociji festivala, mogućnostima koje se otvaraju najuspješnijim učesnicima takmičenja na evropskim i svjetskim operskim scenama.

S druge strane, sve uloženo u Festival , višestruko se vraća. Sve je više mladih koji se opredjeljuju za solo pjevanje i sve više publike koja s razumjevanjem i ljubavlju prati festivalske nastupe. Herceg Novi s više opravdanja nosi epitet kulturnog središta Boke, grada umjetnosti, evropskog šampiona kulturnog turizma…

Uz sve ovo, naše želje na pragu osmog festivala ostaju iste: želimo još više takmičara, uvijek ovako ugledne članove žirija, nastavak saradnje sa pouzdanom umjetničkom direktorkom, primadonom Radmilom Smiljanić i istrajnom supervizorkom i saradnikom Darinkom Matić Marović.
Želimo da sačuvamo poruke poput one koju nam je uputila sjajna Miomira Vitas, jedna od „Brunine dece“ kako sama piše.
„Bezumno sam srećna što ste uspeli da organizujete Festival i Konkurs koji nosi ime Brune Špiler!
Bruna Špiler je bila ne samo jedinstveni vokalni pedagog, Bruna Špiler je bila najmoralnija osoba,takoreci svetica! Nikada više u životu nisam srela nekoga ko bi bio kao Bruna…. napustila nas je prerano,nije imala ni 58 godina. Koliko mladih talenata nije imalo sreću da prođe kroz Bruninu školu. Spadam u privilegovane i bogate. Bruna je meni dala hleb i evo posle 38 godina još uvek pevam noseci Brunino ime uz svoje. Biće mi čast, da uvek kada osetite potrebu za mojom saradnjom,pomoći, odgovorim zahtevima Festivala i Konkursa….( M. V.)
Ima li od ovog kratkog zapisa veće potvrde da umjetnici stalno osjećaju izazov da taj kreativni, dobri duh urežu u svoja i tuđa srca? Ima li boljeg načina od ovog festivala da se sačuva sjećanje, okupe ljudi, inspirišu mladi, opčini i informiše publika, stvori, bar na kratko, svijet nade, vjere u bolje i saradnju otvorenog srca?
Zbog svega ovoga više ne slutimo već opravdano očekujemo svih narednih godina sve bolja izdanja Međunarodnog festivala solo pjevača “Bruna Špiler”.