Edita Garčević Koželj

Edita Garčević Koželj – Mecosopran, koncertna i operska pjevačica, savjetnica na području muzičkog obrazovanja, učitelj pjevanja na Konzervatorijumu ,,Konzervatorij za glasbo in balet Ljubljana’’, profesorica na akademiji ,,Akademija za glasbo v Ljubljani’’, dugogodišnja predsjednica Društva slovenačkih pjevačkih pedagoga (DSPP).

Po zaključenom studiranju na Pravnom fakutetu Univerziteta u Beogradu, nastavlja muzičko školovanje na Univerzitetu u Ljubljani, na akademiji ,,Akademija za glasbo’’ u klasi prof. Eve Novšak Houška, gdje i diplomira. Umjetničko usavršavanje je vodi u Beč, gdje na ,,Hochschule für Musik und darstellende Kunst’’, u klasi prof. Leopolda Spitzer (Gesang) i prof. Michael Temme (Opern Schule), diplomira sa još jednom izvodjačkom diplomom. Aktivno sudeluje na seminarima eminentnih profesora pjevanja i operskih pjevača (Biserka Cvejić, Helena Lazarska, Thomas Hampson, Kiri Te Kanawa, Marijana Lipovšek, Alfred Burgstaller, Richard Miller, Kurt Widmer, Margarete Sparber …

Tokom studija u Beču sarađuje sa različitim pozorištima i ustanovama u Beču kao što su Wiener Taschen Oper (Georg Kugi), Oesterreichische Junges Opern Theater (Martin Braun), Langenlois Festival (Uwe Theimer),Theresianum, Schoenbrunn Theater, Volksoper Wien (Uwe Theimer) Staatsoper Wien (Zubin Mehta)… Ostvarujući prva scenska iskustva izvan Slovenije u operama (Medium, Gianni Schichi, Orfeus, Figaro’s Hochzeit, Die Fledermaus, Hansel und Gretel,  Wildschütz, Rienzi …

Publici se predstavlja i kao koncertna pjevačica u brojnim vokalno-instrumentalnim djelima, koncertirala je  u skoro svim većim muzičkim centrima bivše Jugoslavije, kao i u inostranstvu (Njemačka, Italija, Austrija, Španija, SAD, Madjarskoj). U Sloveniji je sarađivala sa glavnim nacionalnim simfonijskim orkestrima (Slovenske filharmonije, Simfoniki  RTV Slovenija, kao i orkestrima  SNG Maribor i SNG Opera in balet Ljubljana). Kao solistkinja ,,SNG Opera in balet Ljubljana’’ je nastupala pod dirigentskim vođstvom (Vladimir Kobler, Dieter Rosberg, Igor Švara, Fuat Mansurov, Uroš Lajovic, Marko Munih, Milivoj Šurbek, Marko Gašperšič, Stefano Pellegrino Amato, Mark Mast, Peter Stangel, Aleksander Spasić, Marko Hribernik, Patrik Greblo).

Ostvarila je niz operskih uloga (Dorabella, Paulina, Dryade, Lisinga, Fidalma, Kascheyevna, Vanja, Tatjana, Marcellina, Fenena, Mercedes, Suzuki, Magdalena, Smeraldina, Linetta, Berta). Gostovala u mariborskoj Operi i HNK u Zagrebu.

Skoro tri decenije predaje solo pevanje na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani, ustanovi koja je njenu pedagošku predanost i uspješnost 2018. nagradila najvišim priznanjem za izuzetna dostignuća na području muzičke pedagogije -,,Škerjančevom diplomo’’. Visok kvalitet dugogodišnje saradnje sa Akademijom u Ljubljani (gdje od 2012. predaje kao asistent za područje pjevanja i vokalne tehnike) joj donosi  najviši umjetnički naziv – titulu, koju joj 2014 dodeljuje Univerzitet u Ljubljani  – ,,Priznanje pomembnih umetniških de’’.

O ozbiljnosti i predanosti njenog pedagoškog rada govore brojni koncerti i visoke nagrade njenih đaka i studenata na međunarodnim takmičenjima i festivalima, kao i činjenica da su mnogi od njih već u profesionalnom angažmanu u raznim operama u Sloveniji i u inostranstvu.

Aktivna je u žiriju mnogih međunarodnih takmičenja: Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Latvija i  pjevačkih festivala, vodi seminare i časove pevanja i vokalne tehnike za pjevače, horske pjevače i jazz pjevače (međunarodni festival Bled, Glasbena mladina Ljubljane, Glasbena matica Ljubljana, Perpetuum Jazzile, APZ Tone Tomšič,AVE). U času vođenja DSPP – Društva slovenačkih pjevačkih pedagoga) organizovala pjevačke seminare i stručna predavanja za učitelje pjevanja tesno sarađujući sa Evropskim udruženjem vokalnih pedagoga, EVTA.

Učestvovala je u muzičkim projektima Komornog Zbora RTV Slovenije i Slovenskog Komornog hora (SKZ) Slovenačke Filharmonije, KZ AVE kao solistkinja i članica hora, snimala za arhiv RTVS, sarađivala i pjevala na koncertima jazz (Festival Lent, Strizzi), pop (Saša Lošić) i etno muzike (Etno clarinetno, Traja Brizani i Amala), u pozorišnim predstavama i mjuziklima (The Ship, Red Apple).

Pored pedagoškog rada, bavi se i obrazovanjem i promocijom ozbiljne muzike, solo pjesme i operske literature među mladima, režirajući i učestvujući u različitim projektima i interaktivnim operskim predstavama, sarađujući sa Cankarjevim domom i Glasbenom mladinom Slovenije (Janko i Metka, Mala morska vila, Čarobna gitara, Poruka u boci, Snežana i sedam patuljaka, Madam Wolf i tri prasca, Quintet Cherubino) za najmlađu publiku u Ljubljani i širom Slovenije.

sr_RS
Scroll to Top