Darinka Matić-Marović

Darinka Matić-Marović

Umetnost profesorke Darinke Matić – Marović predstavlja savršeni sklad muzičke kulture, autoriteta, sugestivnosti, energije i potpune posvećenosti svemu što radi. Njene nadahnute interpretacije zahtevnih dela iz domaćeg i stranog, klasičnog i modernog repertoara publika je sa oduševljenjem primila u koncertnim dvoranama u preko 40 zemalja sveta: u skoro svim evropskim zemljama, u SAD, Kanadi, Kubi, Meksiku, Kini, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Južnoj Koreji…
Diplomirala je dirigovanje u klasi profesora Mihajla Vukdragovića. Bila je profesor u srednjoj muzičkoj školi “Stanković”, a od 1971. je angažovana na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je bila profesor na Katedri za dirigovanje i dirigent mešovitog hora Akademije. Ubrzo postaje dekan FMU u tri mandata, a potom i rektor Univerziteta umetnosti u pet mandata.
Više od 20 godina angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji koja je osnovana u Podgorici, a potom premeštena na Cetinje. Istovremeno je profesor dirigovanja i dirigent orkestra na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci. Odnegovala je brojne generacije mladih dirigenata.
Član je žirija na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i predavač na brojnim seminarima.
Paralelno sa pedagoškim radom razvijala se i briljantna karijera Darinke Matić-Marović stalnim angažmanom sa dva akademska hora: “Collegium Musicum” (od osnivanja 1971. g.) i mešoviti hor “Branko Krsmanović”, danas “Obilić” (od 1981. g.). Sa oba hora osvajala je nagrade, uvek prve ili specijalne, na najznačajnijim domaćim i svetskim horskim takmičenjima (Areco, Langolen, Goricija, Varna, Berlin,Torevijeha, Peking, Masmehelen i dr.)
Sa ovim horovima nastupala je u najprestižnijim dvoranama: Karnegi Hol, sala Konzervatorija “Čajkovski” u Moskvi, Zlatna sala Muzikferajna u Beču, opere u Nici i Bukureštu … Zahvaljujući njoj ova dva hora spadaju među najvažnije muzičke institucije u Srbiji.
Darinka Matić-Marović izvela je premijerno više od 150 dela domaćih autora.Nastupala je na najvećim svetskim festivalima (Praško proleće, Berlinske svečanosti, festival Žorž Enesku u Bukureštu, Svetski horski festival u Beču, Flandriski festival u Holandiji, Svetski festival u Puebli itd.). Dirigovala je sa mnogim uglednim svetskim orkestrima, najviše velika vokalno – instrumentalna: Mocartov “Rekvijem”, Verdijev “Rekvijem”, Bruknerov “Te Deum”, “Karmina Burana” Karla Orfa, “Kantata Aleksandar Nevski” S. Prokofjeva, Bahov Magnifikat i mnoga druga dela svetske i naše muzičke baštine.
Posebno poglavlje njene karijere čine snimci koncerata za brojne radio i TV stanice među kojima su RAI, BBC, meksički i norveški radio, saradnja sa uglednim svetskim dirigentima: Evgenij Svetlanov, Žorž Pretr, Vasilij Sinajski, Zubin Mehta … kao i višegodišnji angažmani u operama u Nici i Bukureštu.
U njenim interpretacijama kritičari prepoznaju “nebeski pijanisimo”, “apsolutnu preciznost”, “zvuke na granici magije horskog pevanja”, “lekcije iz umetnosti dirigovanja, dok je za druge Darinka Matić – Marović “dirigent – lavica” ili “dirigent – kraljica iz Beograda”.