Bruna Špiler

Koncertirala je na solističkim recitalima i uz orkestarsku pratnju u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, ali se zatim potpuno posvetila pedagoškom radu, i tu dala izvrsne rezultate.

BRUNA ŠPILER djevojački Zimić, Novljanka je rođena 19. juna 1921. godine a preminula 6. februara 1979. Bruna Špiler bila je pjevački pedagog. Studije pjevanja završila je na Muzičkoj akademiji u Beogradu (J. Rijavec); dodatno obrazovanje u oblasti nastavnih metoda solo – pjevanja sticala je u Milanu (Conservatorio Vervi) i Rimu (Akademija Santa Cecilia).
Od 1953. Godine radila je u Sarajevu kao nastavnica u Srednjoj muzičkoj školi, a od 1955. kao asistent, potom i profesor na sarajevskoj Muzičkoj akademiji. Šef Odsjeka za solo – pjevanje postala je 1964. godine. Koncertirala je na solističkim recitalima i uz orkestarsku pratnju u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, ali se zatim potpuno posvetila pedagoškom radu, i tu dala izvrsne rezultate.
Njeni su učenici Ljiljana Molnar – Talajić, Radmila Smiljanić, Milica Zečević, Ivica Šarić, i mnogi drugi danas poznati operski pjevači i pedagozi.

Bruna Špiler autor je priručnika „Umjetnost solo – pjevanja“ koji je objavljen prvi put 1972. godine, i još je nezaobilazan i dragocjen u savladavanju solo pjevanja. Reprint izdanje objavljeno je tokom festivala 2012. godine uz ocjenu primadone Radmile Smiljanić, da je riječ o „najsveobuhvatnijem udžbeniku koji je nedostajao svim učenicima i studentima solo pjevanja“.

sr_RS
Scroll to Top