Aleksandar Peković

Aleksandar Peković je upravnik i umetnički rukovodilac Zadužbine Ilije M.Kolarca u Beogradu, najstarije i najznačajnije kulturno-umetničke fondacije na ovim prostorima, koja datira od 1878.g.

Diplomirao Filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kome je stekao i diploma mastera. Ko-osnivač je i direktor “Arteria Creative Network”, Instituta za krativne industrije Zapadnog Balkana sa centrom u Ljubljani, Slovenija. Osnivač je i CEO koncertne agencije “Coda Artists”, internacionalne agencije za umetničku muziku, posvećene podršci razvoju karijera umetnika i realizaciji koncerata i turneja. Realizovao je gostovanje Simfonijskog orchestra RTS u Šangaju u Kini, te koncerte slavnih umetnika poput Plasida Dominga, Marte Argerič, Eline Garanče, the Queen’s Six i drugih.

Autor je i direktor projekata u oblasti kulture i kreativnih industrija u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji. Tokom karijere obavljao je poslove: zamenik sekretara za kulturu grada Beograda; predsednik odbora “Oktobarskog salona”; direktor Muzičke produkcije RTS; predavač na Fakultetu za filologiju i umetnost – Filum, Univerziteta u Kragujevcu. Autor je i producent više edicija, publikacija, televizijskih emisija i serijala. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Član je “World.Minds” zajednice, potom Olimpijskog komiteta Republike Srbije. Bavi se muzikom, pisanjem, gastronomijom i trčanjem – istrčao je originalni maraton (42km 195m) u Atini, Grčka, 2017.g.

sr_RS
Scroll to Top