Katherine Haataja

Nakon što je završila muzičke studije na Konzervatorijumu Superieure u Parizu, finski mecosopran Katherine Haataja, umetnička direktorka i osnivačica Operosa Opera Festivala, imala je bogatu međunarodnu karijeru. U poslednjih nekoliko godina, njen rad je obuhvatao dela Hendla, Mocarta, Vagnera, Štrausa, kao i nastupe u Francuskoj, Finskoj, Švedskoj, Irskoj, Italiji i nekoliko festivala u Velikoj Britaniji, uključujući nastupe u dvoranama Queen Elisabeth Hall i Royal Albert Hall u Londonu.
Tokom svog boravka u Bugarskoj, pozivana je da nastupa u Narodnoj operi u Sofiji, Narodnom pozorištu “Ivan Vazov” i Narodnoj palati kulture. Ona je predstavila Operosu snimanjem odabranih arija u saradnji sa filharmonijom u Sofiji. Nastupa na međunarodnim muzičkim festivalima, koncertima i raznim gostovanjima širom Evrope, a nedavno je nastupila i u Beogradskoj filharmoniji.
Katherine je inicirala osnivanje Operosa Opera Festivala 2006. g. sa ciljem promovisanja mladih operskih talenata na Balkanu. Od svog osnivanja, Operosa događaji su se proširili na Srbiju i Crnu Goru. Ovi događaji su postali istaknuti delovi kulturnog života u regionu i privlače sve veći broj kako domaće tako i međunarodne publike i medija. Katherine je takođe razvila Operosa Ingenue edukativni projekat koji obuhvata master klasove i radionice za mlade pevače čiji je fokus na baroknom i klasičnom repertoaru.
Katherine je bila član žirija na nekoliko međunarodnih pevačkih takmičenja, redovno predaje na različitim majstorskim kursevima i radi kao profesor vokalne tehnike. Ona je trenutno na poziciji umetničke I generalne direktorke Operosa fondacije, kao i član raznih međunarodnih umetničkih i marketinških fondacija i udruženja nastavnika.