Nikola Mijailović je rođen u Beogradu 1973. godine. Nakon završenog klavirskog odseka muzicke skole “Dr. Vojislav Vučković” upisuje studije solo pevanja na FMU u Beogradu u klasi svoje majke, red. prof. Radmile Smiljanić. Svoje školovanje nastavlja na Bečkom konzervatorijumu gde debituje u svojoj 19 godini kao Grof Almaviva u “Figarovoj zenidbi” u klasi KS. Valdemara Kmenta. Nakon stečene diplome u Beču 1993. upisuje magistarske studije na Kertis institutu za muziku u Filadelfiji koje završava 1996. godine u klasi Galine Visnjevskaje i Edvarda Zambare. Tokom studija se usavršava u Muzičkoj akademiji zapada u Santa Barbari na čijem je čelu Merilin Horn. Bio je član operskog studija Pariske nacionalne opere Bastilja tokom 1996/1997, a svoje pevačko obrazovanje zaokruzio je diplomom Akademije za usavršavanje operskih pevača milanske Skale 1999. u klasi Lejle Gencer i Luidji Alve.
Nikola Mijailović je ostvario svoj profesionalni debi u Boljšoj teatru u Moskvi kao Sonar u operi Boemi 1996. Iste godine nastupio je kao Marcelo pored Lućana Pavarotija u Filadelfiji. Od tada do danas, on je ostvario oko 40 glavnih uloga baritonskog faha među kojima su Rigoleto, Jago, Evgenije Onjegin, Grof Luna, Enriko, Eskamiljo, Valentin, Belkore, Makbet u vodećim teatrima Milana, Verone, Lime, Tel Aviva, Drezdena, Hanovera, Montreala, Havane, Osla, Pariza, Šangaja, Katanije, Venecije, itd… Imao je čast da nastupa sa umetnicima kao što su Lućano Pavaroti, Hoze Kura, Lucija Aliberti, Huan Diego Florez, Ruđero Raimondi, Denia Macola Gavaceni, a pod dirigentskom palicom Đuzepe Sinopolija, Rikarda Mutija, Leopolda Hagera, Patrika Furnilijea, Nikole Luizotija, Zoltana Peska i drugih. Pored operskih predstava, Nikola Mijailović je nastupao i na koncertnom podijumu. Kantatu Karmina burana je izveo nekoliko puta, od otvaranja koncertne sezone Sava Centra u Beogradu 1998. i 1999. godine sa Darinkom Matić-Marović, preko Ravene sa orkestrom teatra Kirov iz Sankt Peterburga, Pavie sa horom milanske Skale pod upravom Roberta Gabijanija, do Terme di Karakala u Rimu sa horom i orkestrom Akademije Santa Cecilija. Pesme mladića putnika od Gustava Malera je izveo u Monte Karlu i sa Beogradskom filharmonijom pod upravom Aleksanda Markovića. Bio je solista u Zvonima Rahmanjinova sa okrestrom Verdi u Milanu pod palicom Mihaila Jurovskog. Pučinijevu Misu Glorija je pevao u Limi, Rimu i Beogradu, a odrzao je i solisticke resitale u Skali sa Robertom Negrijem, Beogradu sa Natašom Veljković, Aleksandrom Serdarom i Ljubicom Grujić, Savoni sa Djovani Ređolijem i Banja Luci sa Anom Zoranom Brajović.
Pobednik je Petog međunarodnog takmićenja Lućano Pavaroti u Filadelfiji 1995. godine, dobitnik prve nagrade na takmićenju Mario Lanca u FIladelfiji 1994., treće nagrade na takmičenju Lejla Gencer u Istambulu 1997. godine, kao i prve nagrade na poslednjem Takmičenju ucenika i studenata muzike SFRJ u Herceg Novom 1992. godine. Od 2003. Nikola Mijailovic predaje u zvanju redovnog profesora na katedri za solo pevanje na FMU u Beogradu. Bio je član zirija 38. Takmičenja muzičke omladine u Beogradu 2008. godine, takmicenja Petar Konjović 2014., kao i prvog Međunarodnog takmičenja Lazar Jovanović 2004. i 2014. godine u Beogradu.