Miomira Vitas

Rođena je u Beogradu (1950) gde je studirala na Prirodno-matematičkom fakultetu astronomiju i fiziku. Diplomirala je solo-pevanje u klasi legende jugoslovenske vokalne pedagogije red.prof.Brune Špiler.
Od 1977. usavršavala se na Konservatorijumu ”Čajkovski” u Moskvi-klasa Marije Mirzoeve (pevačica, pijanistkinja, kompozitor)
1980. dobija drugu nagradu na Jugoslovenskom takmičenju mladih muzickih umetnika
1982. dobitnik je diplome -finalista na konkursu Mario del Monaco- Villa Manin.
1983. prvoplasirani kandidat na Međunarodnom susretu mladih operskih pevača u Skopju.
Iste godine muzička kritika proglašava njen koncert na Kolarcu (Schumann, Wolf, Rimski-Korsakov, Rahmaninov) za jedan od kulturnih događaja sezone.
Miomira Vitas se aktivno bavi koncertnom delatnošcu, učestvujuci na raznim festivalima širom Evrope i Azije. (MITO-Milano, Cite de la musique-Paris, Grad teatar-Budva, Dubrovnik kamerni festival, Brno, Kuhmo festival-Finska, Aurora- Svedska, Eilat-Israel….) mnogobrojne turneje po zemljama bivseg SSSR-a. Njeni koncerti se redovno prenose na RAI, BBC..
Sa čuvenim pijanistom Konstantinom Bogino snimila je 1993 CD sa melodijama P.I.Cajkovskog za Musica imagine.
Kao reditelj 2012. postavila je u Arcueil-u operu Erika Satie-a “Genevieve de Brabant.
Za glas Miomire Vitas komponovali su: Josip Magdić, Mihovil Logar, akademik Ljubica Marić, Svetlana Maksimović, americki kompozitor, Robert Cornman.
Miomira Vitas angažovano radi na popularizaciji naše narodne muzike i dela jugoslovenskih kompozitora širom Evrope. Prvi pokušaj krajem 80 tih “Muzički most Paris-Beograd” sa koncertom u Parizu i prenosom na Radio-Beogradu na Trgu Republike, da bi 90 tih organizovala Francusko-jugoslovenski festival. On je danas pod nazivom Festival Erika Satie-a.
Miomira Vitas je pozivana specijalno za izvođenja vokalne i kamerne muzike PROKOFJEVA, STRAVINSKOG, ŠOSTAKOVIČA na evropskim festivalima, a bila je i član žirija mnogih međunarodnih takmičenja i pozivana je da vodi masterclasses u mnogim zemljama.