Međunarodni festival solo pjevača „Bruna Špiler“ ipak neće biti ugašen, ali će planirano jubilarno izdanje najvjerovatnije biti odgođeno za sledeću godinu.

Nakon nedavnog saopštenja u kojem su iz  NVO „Bruna“ naveli da će, zbog izostanka podrške, ovaj festival vjerovatno biti ugašen, ipak su ih juče kontaktirali nadležni iz Opštine Herceg Novi, a dobre vijesti nam je saopštila predsjednica NVO „Bruna“ i direktorica festivala Mirela Šćasni.

– Naš festival neće biti ugašen, barem ne potpuno. U Opštini su shvatili da ipak žele da stoje iza ovog festivala, da žele da se on održi i da traje i dalje.  Juče smo imali prvi sastanak u kabinetu predsjednika Opštine, na kome su nadležni  izrazili takvu želju. Međutim, uprava festivala je i dalje u razgovorima sa članovima žirija i ostalima koji su uključeni u njegovun organizaciju, jer još nismo sigurni da li bi održavanje festivala ovako na prečac donijelo više štete nego koristi. Mislim da ćemo krenuti u pripreme tog našeg velikog i lijepog festivala bez žurbe, da bi održali kvalitet kakav je imao do sada i da taj jubilej pripremimo baš onako kako ovom festivalu i dolikuje, poručila je Šćasni.

Iako festival neće biti održan u martu, jubilej će obilježiti izdavanjem biltena i koncertom „Belcanto za sjećanje“.

– Deseto izdanje festivala „Bruna Špiler“ će najvjerovatnije biti sledeće godine. Ako ništa drugo, tradiciju ćemo održati izdavanjem biltena i koncertom pobjednika sa prethodnih festivala. Vjerovatno ćemo prirediti takav jedan „Belcanto za sjećanje“ za našu publiku, i na taj način ozvaničiti pripremu za deseti festival.

Izražavajući zahvalnost na podršci svim ljubiteljima festivala, Mirela Šćasni je najavila da će nove detalje o organizaciji festivala „Bruna Špiler“  saopštiti nakon što završe razgovore sa nadležnima u Optini Herceg Novi.

OPŠTINA I ZVANIČNO PODRŽALA FESTIVAL „BRUNA ŠPILER“

Festival solo pjevanja „Bruna Špiler“ ima podršku Opštine Herceg Novi i neće biti „ugašen“, konačni je zaključak razgovora predstavnika nevladine organizacije „Bruna“i lokalne uprave.

Na sastanku održanom u Kabinetu predsjednika Opštine istaknuto je da namjera lokalne uprave nikako nije da festival prestane da traje, već da želi da pomogne njegovu realizaciju. Svih proteklih godina upravo je Opština Herceg Novi bila stalni partner, pomagala da „Bruna Špiler“ živi i razvija se, saopštili su iz opštinske press službe.

Navode i da su ih iz NVO „Bruna „ informisali da su, poslije dosta razmišljanja i konsultacija sa članovima žirija, odlučili da odgode jubilarno izdanje.

– Došli smo do zaključka da bi samom Festivalu nanijeli više štete nego koristi, ukoliko bi sad počeli sa realizacijom. Odluka o gašenju je svuda već objavljena i naši kandidati su se već opredjelili za neke druge destinacije. Ali, ako imamo Vašu podršku, mogli bi svoj jubilej pripremiti kako mu to i dolikuje, na najbolji način, sledeće godine ili, eventualno, da promijenimo vrijeme održavanja za oktobar.

Iz NVO „Bruna“ razumiju da je potrebno da ove godine apliciraju na Konkurs za raspodjelu sredstava iz Budžeta Opštine Herceg Novi opredijeljenih nevladinim organizacijama u 2017. godini, kako bi lokalna uprava mogla da, na zakonom predviđen način, podrži realizaciju festivala solo pjevanja, navedeno je u saopštenju.

– Opština Herceg Novi će podržati i najavljenu objavu biltena o dosadašnjem radu Festivala i njegovim učesnicima. Prema planu NVO „Bruna“ promocija biltena bila bi propraćena koncertom nekog od nagrađenih kandidata sa predhodnih Festivala, poručili su nadležni iz Opštine Herceg Novi, i najavili da će komunikacija sa predstavnicima ove NVO biti nastavljena, u cilju pripremanja jubileja, na radost takmičara i ljubitelja festivala solo pjevanja „Bruna Špiler“.

PODRŠKA FESTIVALU „BRUNA ŠPILER“ IZ HERCEGNOVSKE MUZIČKE ŠKOLE

Muzička škola Herceg Novi podržava održavanje Festivala solo pjevača „Bruna Špiler“, koji je već devet godina bio sastavni dio kulturne scene Herceg Novog.

-Želeći da štitimo našu profesiju, sačuvamo i podstaknemo razvoj solo pjevanja , kao odsjek u našoj školi  i  deficitarnog kadra u našoj državi, ovim putem apelujemo na sve nadležne kulturne institucije da podrže ovaj Festival.

Na ovaj način nastojimo da  afirmišemo prave kulturološke vrijednosti  našeg grada i time pomognemo  održavanje ovog Festivala kako bi zajedno doprinijeli razvoju „Bel Canto“  muzike u našoj državi.

Vrata Muzičke škole Herceg Novi su uvijek otvorena za ovakve projekte , jer smo se pokazali kao dobri domaćini i suorganizatori ovog Festivala-navedeno je u saopštenju koje je potpisala direktorica Muzičke škole Nada Karadžić.

Podsjećamo, prije dva dana iz NVO „Bruna Špiler“ su informisali da je ova manifestacija pred gašenjem ili je već ugašena, jer do danas nisu dobili odgovor iz opštine da li će finansijski podržati festival . Ove godine su tražili 5.000 eura, ali od novembra, kako navode nisu uspjeli u namjeri da organizuju  barem jedan sastanak, razgovor na kome su očekivali smjernice za neku saradnju koja bi festivalu omogućila da živi. Iz NVO „Bruna“  su podsjetili da je festival solo pjevača doprinio širenju dobrog glasa o Herceg Novom u regionu i u krugovima ljudi značajnih u evropskoj kulturi, kao i da je podstakla na školovanje talentovane mlade ljude iz Boke.