Eugenia Anvelt

Rođena je u Gruziji, roditelji su joj ruske nacionalnosti, živjela je u Estoniji, a studirala u Italiji. Pjevala je u Milanskoj skali, kao i u svim velikim svjetskim teatrima. Nastupala je i nastupa i danas na četri kontinenta. Usavršavala se i u Skali pod mentorstvom Klaudija Abada, Đulijete Simoniate, Renate Tebaldi i Djina Signa. Bila je aktivna i u svojoj domovini u Talinskom teatru tokom deset godina gdje se specijalizirala za fah lirico spinto. Učestvovala je na brojnim međunarodnim takmičenjima, među kojima treba izdvojiti: Glinka u Rusiji, takmičenja u Brazilu, Tuluzu i Barseloni. U Njemačkoj joj je dodjeljena nagrada za najboljeg interpretatora „Salome“- Strauss. Pjevala je na brojnim italijanskim i evropskim scenama. Sarađivala je sa televizijom RAI i sa radio televizijama iz Berlina i Moskve. U svom repertoaru ima preko trideset opera, izdala je veliki broj CD-ova, od kojih je najznačajnija ruska verzija „Atile“. R
Radi kao profesor solo pjevanja na Konzervatorijima u Ferari, Udinama i Parmi, podučava i na Konzervatoriju Đuzepe Verdi u Milanu. Bila je član žirija na takmičenju Juame Aragale u Barseloni, kao i na brojnim takmičenjima u Bilbau, Sao Paolu, Parizu, i na takmičenju klasične muzike „San Remo“, u Bolonji , Breši, Kapriolu, Parma Salo, te na međunarodnom konkursu tenora u Finskoj.
Održavala je i master klas u Italiji, Evropi, Japanu, Juznoj Koreji i SAD-u.
Njeni učenici su izvođači u brojnim svjetskim teatrima : Skala, Ređo di Parma, Ređo di Torino, Ređo di Trisete (Trst), Covent Garden u Londonu, teatrima u SAD-u, Južnoj Korei. U mnogim zemljama je radila na usavršavanju mladih talenta i afirmisanih profesionalaca.