Deividas Staponkus je diplomirao na Litvanskoj muzičkoj akademiji i Bechelor i Master diplomu dobio je u klasi Prof. Eduardas Kaniava. 2004. je završio postdiplomske umetničke studije (Art Licentiate). Kasnije je učio kod poznatih vokalnih pedagoga: Prof. Louis Manikas (Njemačka), Prof. Lilian Sukis (Austrija), Prof. Håkan Hågegard (Švedska) i na ljetnim kursevima Beeskow (Nemačka) – vokalni pedagog S. Brzaković.
Od 2003. je primljen u operski studij u Litvanskom narodnom pozorištu opere i baleta (NLOBT) pod mentorsvom profesora Prof. Virgilijus Noreika. Od 2004. pjevao je u NLOBT i debitovao u ulozi Marullo u operi “Rigoletto”- G. Verdi i uspješno ostvario brojne druge role. 2002. izveo je uloge Guglielm iz opere “Cosi fan tutte” – W.A. Mozart u Danskoj, 2008. ulogu Capuletti na svetskoj premijeri opere “Romeo and Juliet” – Emily Wong u Italia. Sa NLOBT gostovao je u Varšavi „Teatr Wielki Opera Narodova“ (Poljska), Mađarskoj, u Litvanskoj operi u Čikagu (USA).
Staponkus sarađujući sa Litvanskim kamernim i simfonijskim orkestrom, sa ansamblom State Wind orkestrom “Trimitas”, učestvuje na raznim festivalima. Imao je koncerte sa Szczecin (Poljska) Opera and Ballet Theatre Symphony, Brandenburg Frankfurt State Symphony (Nemacka), Stockholm Baroque (Svedska) orkestar Zalcburg Philharmonic Symphony Orchestra (Austria ). Sa ovim orkestrima pjevao je “Ein Deutsches Requiem” – J. Brahms u Salzburgu 2007., i učestvovao na međunarodnom muzičkom operskom festivalu na Sardiniji (Italija), a 2008. je imao koncert u S. Rachmaninovoj sali na Moskovskom konzervatorijumu P. Tchaikovsky i odrzao koncert u Georg Enescu sali u Bukureštu (Rumunija).
Laureat je na takmičenju 2003 Stasys Baras (USA) i (II mesto) na međunarodnom takmičenju solo pevača 2006 u Finskoj; za interpretaciju na međunarodnom takmičenju opere „Oper Oder Spree 2007“ u Nemačkoj; laureat (I mesto) na međunarodnom takmičenju solo pevača u Italiji 2010. Godine 2004 je nagrađen sertifikatom zahvalnosti koji je potpisao litvanski predsjednik Minister Algirdas Brazauskas, potom 2007. priznanje potpisuje predsjednik litvanske Vlade Valdas Adamkus, a 2011. i 2014. za međunaropdne uspjehe nagradio ga je i litvanski predsjednik Dali Grybauskait. Od 2010. do 2012. Staponkus je bio zamjenik ministra kulture Litvanije
Staponkus je profesor na odsjeku za vokalne soliste na muzičkoj i dramskoj Litvanskoj Akademiji.Master class držao u Weimar Higher, muzičkoj školi F. Liszt, na Minhenskom Univerzitetu muzike i drame (The Mannheim University of Music and Performing Arts) (Nemačka), bio je član žirija na mnogim međunarodnim takmičenjima solo pevača a prošle godine i na međunarodnom takmičenju solo pjevača Bruna Špiler (Crna Gora). U 2013. je pobedio na konkursu za glavnog menadžera Litvanskog narodnog orkestra.